Ce boli pot fi agravate de consumul de miere. Proprietățile vindecătoare ale mierii sunt cunoscute de omenire de mult timp. Oamenii au auzit atât de multe despre beneficiile acestei delicatese încât uneori abuzează de ea, crezând că nu va exista niciun rău de la produsul apicol.
Dr. Olga Lushnikova explică beneficiile și daunele mierii.
Mierea conține zaharuri naturale (fructoză, glucoză, maltoză și zaharoză), precum și apă, minerale (calciu, potasiu, fier, magneziu, sodiu), vitamine hidrosolubile, polen și unele proteine vegetale.
Dar opinia că mierea, datorită prezenței fructozei ca îndulcitor, este mult mai bună decât zahărul și poate fi consumată fără restricții de cei care vor să slăbească sau au diabet, nu este decât un mit. Dimpotrivă, astfel de persoane nu ar trebui să se lase duse de val cu mierea. Excesul acesteia contribuie la obezitate, duce la diabet și alte boli asociate cu producția ridicată de insulină.
CITEȘTE ȘI: Beneficiile surprinzătoare ale combinației de pătrunjel, lămâie și miere
În funcție de soi, mierea poate avea un indice glicemic scăzut (30) sau foarte ridicat (până la 95), care nu este departe de indicatorul glucozei pure (100). Căutarea pierderii în greutate cu fructoză (și, prin urmare, cu miere) este o idee proastă. Aceasta crește producția de grăsimi în organism, precum și lipoproteinele cu densitate foarte scăzută, care sunt considerate purtătoare de colesterol „rău”. Cercetările de la Universitatea din Torino arată că fructoza, împreună cu glucoza, accelerează procesul de îmbătrânire a organismului.
Cu toate acestea, mierea depășește semnificativ zahărul în ceea ce privește proprietățile benefice. Trebuie doar să fiți atenți atunci când o consumați. Nu degeaba oamenii folosesc de mult timp produsele apicole pentru a trata răcelile – acestea reduc eficient durerea în gâtul iritat și ajută la eliminarea tusei. În acest sens, soiurile de miere de tei, salcâm și hrișcă și-au dovedit eficiența.
Mierea este un probiotic natural care conține unele tulpini de lactobacili și bifidobacterii. În cantități mici, aceasta are un efect benefic asupra microbiomului intestinal și asupra imunității în general. De asemenea, este eficientă în unele boli gastrointestinale, în special ulcerele gastrice și duodenale.
Mierea este considerată un antiseptic natural datorită conținutului unui antibiotic natural, precum și fitoncidelor eliberate de plantele melifere (protejează împotriva bolilor infecțioase). Mierea de înaltă calitate conține mulți antioxidanți, flavonoide și acizi organici; cei mai mulți dintre acești compuși se află în varietățile întunecate. De asemenea, această miere are proprietăți antibacteriene mai pronunțate. De exemplu, mierea de hrișcă are o culoare bogată și o consistență groasă. Nuanțele sale pot varia de la maro închis la negru. Ea conține multe vitamine și oligoelemente (de exemplu, fier).
Mierea de castan are o culoare frumoasă de ciocolată, un gust ușor amar cu note de tanin, conține o mulțime de polen, săruri minerale și fructoză, care au un efect pozitiv, în special asupra sistemului reproducător masculin.
Nutriționiștii definesc mierea de angelică drept un produs de primă clasă cu proprietăți curative rare. Nuanțele sale variază de la maro închis la chihlimbar cu o tentă roșiatică. Mierea de angelica este utilizată pe scară largă în cosmetologie, medicină și industria de cofetărie, precum și pentru a elimina intoxicațiile.
Medicii recomandă insistent să nu se administreze miere copiilor sub un an, deoarece aceasta poate conține spori de botulism. Spre deosebire de botulismul alimentar, care este cauzat de consumul de toxine deja produse în alimente, la copii această boală apare atunci când bebelușii ingerează spori. Acestea se transformă în bacterii care produc toxine în intestin.
CITEȘTE ȘI: De ce ar trebui să bei apă cu miere în fiecare dimineață
De asemenea, mierea poate provoca reacții alergice, inclusiv șoc anafilactic, potrivit actualno.com.
Pentru a vă asigura că consumul ei va fi sigur și inofensiv, trebuie să aplicați o cantitate mică de miere pe dosul mâinii sau pe încheietura mâinii, apoi trebuie să așteptați 5-10 minute. Dacă mierea nu provoacă roșeață și iritații ale pielii, atunci o puteți consuma în siguranță.